'Kwaliteit markt woonlastenpolissen verbeterd'

donderdag, 14 januari 2010

"Meer concurrentie, openheid over provisies en verscherpte wetgeving hebben stuk voor stuk een forse bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de markt voor woonlastenverzekeringen." Dat stelt het Verbond van Verzekeraars, in reactie op de opening door de Vereniging Eigen Huis van een meldpunt voor klachten over woonlastenpolissen die dateren van vóór 2007. Intermediairorganisaties zeggen verbijsterd te zijn over de ophef.

Fidin en OvFD vinden het opmerkelijk dat politici in de media vragen om wetgeving die sinds 13 dagen al van kracht is. "De reeds genomen wettelijke maatregelen maken de beschreven misstanden al onmogelijk."

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat in de periode vóór 2007 "de nichemarkt grotendeels in handen van een kleine groep gespecialiseerde aanbieders was". Hoge provisies zorgden er soms voor dat een beperkt deel van de premie beschikbaar was voor risicodekking. "Wij hebben al in februari 2005 bij de toenmalige minister van Financiën aandacht voor dit probleem gevraagd. Sindsdien heeft de sector ervoor geijverd ook woonlastenverzekeringen onder verscherpte wetgeving (BGFO2) te brengen."

Beperkende voorwaarden die aan woonlastenverzekeringen zijn gekoppeld, zijn als zodanig volgens het Verbond geen probleem. "Een relatie tussen de hoogte van de premie en het bereik van de dekking is inherent aan alle verzekeringen. Wel is het van groot belang dat de klant goed wordt geadviseerd en geïnformeerd." (bron: InFinance

« Terug naar nieuwsoverzicht