Einde premieverschil risicoverzekering tussen man en vrouw in 2012

woensdag, 2 maart 2011

Het Europees Hof in Luxemburg heeft vandaag een streep door het onderscheid in sekse gezet, waardoor het verzekeringsmaatschappijen wordt verboden om vanaf 21 december 2012 het vrouwelijke geslacht een lagere overlijdenspremie aan te bieden.

De uitzondering op het verbod op seksediscriminatie die nu nog mag worden gehanteerd, is in strijd met de verwezenlijking van het doel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen en "moet ongeldig worden geacht", aldus het Europees Hof.

Dat Nederlandse verzekeraars nu logischerwijze het onderscheid tussen man en vrouw maken bij levensverzekeringen hangt samen met de levensverwachting. Vrouwen leven iets langer dan mannen. Daaraan is een lagere premie aan gekoppeld.

Experts verwachten een fikse stijging van de risicopremies voor Europese vrouwen.

In onze ogen is het een bizarre stap. Men had ook kunnen besluiten de tarieven voor mannen te verlagen naar het tarief voor vrouwen (maar dat is verzekeringstechnisch natuurlijk niet verantwoord) of de tarieven kunnen middelen zodat de consument een eerlijke premie gaat betalen.

De beslissing is in onze ogen niet uitlegbaar o.b.v. het argument 'discriminatie'. Immers, er zijn gewoonweg statistieken die altijd en overal van toepassing zijn en juist van groot belang om correcte en verantwoorde premies te bepalen.

« Terug naar nieuwsoverzicht