Crash MH17: geen beroep op molestclausule door verzekeraars

donderdag, 24 juli 2014

Naar aanleiding van de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli boven de Oekraïne staan ook wij klaar om hulp, ondersteuning en waar nodig troost te bieden. Onze gedachten gaan uit naar alle nabestaanden van de slachtoffers van deze vliegtuigramp.

Geen beroep op molestclausule

Veel verzekeraars hebben besloten om in relatie tot deze vliegtuigcrash geen beroep te doen op de molestclausule bij particuliere verzekeringen. Dit geldt voor reis-, levens- uitvaart- en pensioenverzekeringen. Ten aanzien van reisverzekeraars vormt Eurocross de coördinerende alarmcentrale.

De oorzaak van de vliegtuigramp staat nog niet vast, al is het inmiddels zeer waarschijnlijk dat de ramp is veroorzaakt door een luchtdoelraket. Dat zou betekenen dat - naar de letter van de wet - dekking is uitgesloten, aangezien sprake is van (groot) molest of terrorisme.

Het wettelijke verbod op het verzekeren van molest moet voorkomen dat verzekeraars onaanvaardbare financiële risico's op zich nemen in onder meer oorlogssituaties, met negatieve gevolgen voor de overige verzekerden. Daarvan is in dit geval geen sprake.

« Terug naar nieuwsoverzicht